top of page

"Стресът не ме управлява"

"Като преподавател за мен е предизвикателство да ви разкажа какво се случва във всеки уебинар, как съдържанието, упражненията, техниките, размислите, остават с вас след срещата ни, как правят живота в тялото ви по-добър, по-лек, по-свободен.

Аз съм от другата страна на екрана и целият ми фокус е насочен в стремежа да ви разкажа, покажа, науча, предам, по най-живия и най-истински начин това, което бихмe правили заедно, ако бяхте мои ученици в студиото.

С Гери започваме нова традиция, след всеки уебинар тя ще ви разкаже какво е научила и с какво съдържанието може да е полезно и на вас. Приятно четене...."

Галя

На всички ни е известно, че живеем във времена, в които стресът, в голяма или малка степен, е толкова интегриран в ежедневието ни, че го приемаме за съвсем нормално явление, което, ако го няма, даже ни липсва.

Свидетели сме, също така, от първо лице единствено число и колко много енергия и усилия ни отнема борбата с невидими симптоми и проявления, които често остро влияят на качеството на живота ни.

Все по-голяма сила и доза истинност добива и вярването, че стресът е и в основата на нарастващия брой болести сред младите хора.

И макар и толкова познат като тема, какво знаем и какво не знаем за стреса и влиянието му върху живота ни?

Ето няколко опорни точки от уебинара на Галя, които може да са нови и полезни за вас:

1. Голяма част от реакциите ни към заплашителни обстоятелства (или такива, към които не можем да се адаптираме) са проявления на реакции към изминали събития, възникнали много рано в еволюционното ни развитие като биологичен вид, които са закодирани в мозъка ни и които автоматично при заплаха, поставят тялото в биохимични и електрически условия, които интерпретираме като стрес. Повечето бозайници сме адаптирани към биологичен стрес, който трае кратко време, след което системата ни се връща към състояние на баланс и интеграция.

2. Когато външните и вътрешните стимули станат твърде много на брой или твърде силни като ефект, биологията на оцеляването взима превес над способността ни да се адаптираме и да интегрираме новите преживявания. Стрес е само общо название на група от психо-биологични проявления, които най-общо правят нервната ни система по-малко адаптивна, по-хаотична или по-ригидна.

3. Как може да знаете, че сте под стрес? Най-общо симптомите, които повечето от нас изпитват попадат в 4 групи - емоционални, физически, поведенчески, умствени. Колкото по-добре разпознаваме симптомите и колкото по-съзнателни сме за състоянието ни на стрес, толкова по-малка намеса ще се наложи, за да ги овладеем. Колкото повече ги игнорираме или не знаем за тях и не можем да ги "уловим", толкова по-дезорганизирани и безпомощни ставаме пред лицето на нови стимули и толкова повече "динозавъра на стреса" тероризира дните и нощите ни.

4. Първата стъпка в процеса на справяне със стреса и повишаване на капацитета и качеството на живота е осъзнаването и забелязването на симптомите, че не сме в безопасност или сме под заплаха. Това значи, че трябва да започнем да виждаме и усещаме моментите, в които тялото ни застава в поза “Бий се, бягай или замръзни!“ и да започнем да взимаме участие в разрешаването на биологичните задачи, вместо да правим ситуацията по-сложна като добавяме разсъждения от типа на: "стегни се", "не е толкова страшно" и "колко съм смотан".

5. За да подкрепим вътрешния капацитет за успокояване на системата, интеграция и реорганизация на преживяванията е нужно да имаме лични практики за опознаване на тялото и нервната система. Най-ранно формиралите се еволюционно нива на мозъка на реагират на думи и говорене, те реагират на невербални сигнали, преминали през тялото – сетива, себеусещане, пулс, кръв преминала през бъбреците, тонус на мускулите и др.

6. Практики като позициониране на тялото по специфичен начин, който сигнализира безопасност, поставяне на ръцете на конкретни места, определени начини за дишане, насочване на сетивата към конкретни предмети и усещания, са първите стъпки в създаването на условия за редуциране на стреса. Така "говорим" с онези части на мозъка, които са невербални, връщаме гъвкавостта на нервната система, можем отново да мислим ясно и "човешки", вместо да хапем всеки, минал покрай нас или да се скриваме при най-малка заплаха.

Вярвам, че практиките, които научих в този уебинар са животоспасяващи за мен и за много от хората около мен. Тук само съм загатнала за ключовите моменти, които ме впечатлиха най-силно. За да чуете и научите още за причините и симптомите за стрес и „изгаряне“, както и да получите достъп до практически техники, които да ви дадат възможност да изградите здрави навици за общуване с тялото си, така че да сте в безопасност и да може да интегрирате нови преживявания, вместо да се борите с тях ежедневно, препоръчвам ви от сърце да гледате уебинара "Стресът не ме управлява - аз управлявам него". Лесно ще си го поръчате ето тук:

Избрано за вас от Галя
Последни публикации
Архив
Търси по тагове
No tags yet.
Мрежувай с нас
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page