top of page

Предпразнична релаксация

Всяка година, предпразнично, се разделям с клиентите си с една молба...когато стане напрегнато, забързано или напечено, да се запитат: "Кое е най-грижовното действие, което мога да предприема за себе си?"

Понякога отговорът е лесен, понякога не.

По-лесно е обаче да направиш нещо, отколкото нищо, нали?

Затова, ако не ви дойде друго наум, нека заедно да се обърнем към центъра на тялото, там където много култури вярват, че живее душата - а именно, псоаса.

Преди да започнете с релаксацията, намерете дебело одеало, което да сгънете на четири (може да ползвате и твърда възглавница) – него ще сложите за опора под плешките. Вземете и малка възглавница или тухличка за йога, която ще поставите под главата.

Легнете на пода и затворете очи. Усетете как се чувства тялото ви:

- колко е дълбока извивката на кръста

- докосват ли плешките земята и докосват ли я еднакво

- колко далеч са раменете от пода

- опира ли задното бедро в земята

- спокойно ли е цялото тяло и усещате ли гръбнака релаксирал на пода

- къде е брадата ви – вдигната високо към тавана или спокойно почиваща към гърдите

След като сте оценили тялото си по точките по-горе и сте съзнателни за напреженията, които носите от деня си, преминете към релаксацията. Основната цел на тази “базова релаксация за псоас“ е да отпуснете поясния дял на гръбначния стълб, където се залавят въпросните мускули и да подобрите тонуса на диафрагмата, тазовото дъно, екстензорите на гръбнака, квадратус лумборум и др. страдащи от напрежението в тази зона.

Ето как да се позиционирате за релаксацията:

1. Поставете нагънатото на 4 одеало на земята и легнете, като сложите зоната на плешките върху него. Всичко от плешките надолу ще бъде свободно, таза неутрален, краката изпънати.

2. Поставете възглавничка или тухличка за йога под главата, така че брадата да може да се отпусне към гърдите и врата да е спокоен. Сложете ръце встрани, с дланите нагоре.

3. Усетете къде се намират ребрата ви и визуализирайте гръдния кош и кръста. Със спокойно дишане отпускайте гръдния кош, като си представите, че между плешките и таза ви виси лек хамак.

Останете легнали така поне 10 минути. В идеалния случай изберете тихо и тъмно помещение. Бихте могли дори да си подремнете. Много хора намират тази поза толкова успокояваща, че избират да дремват така всеки следобед.

От мен толкова за тази седмица. Празничните дни са вълшебни, бъдете във форма за да им се насладите!

Избрано за вас от Галя
Последни публикации
Архив
Търси по тагове
No tags yet.
Мрежувай с нас
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page